Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szilveszteri esetek

Szilveszteri történések a kutyáimmal és velem:

s6303629.jpg

A Dolly kutyám a nagy durranásoktól nem fél, mivel kölyökkorában hozzá lett szoktatva a durrogásokhoz, így ő minden szilvesztert végigalussza anélkül, hogy zavarná őt a kinti hangos robajok. A hozzászoktatásnál mindig figyelni kell a fokozatosságra, vagyis egyből nem szabad nagyon hangos zajokkal kezdeni, mert a kutya meg fog ijedni. Fontos tudnunk nekünk gazdiknak, hogy ha megijed a kutyánk, vagy fél valamitől, akkor nekünk mindvégig nyugodtnak kell lennünk és nem szabad ilyenkor babusgatni a kutyát, mivel ekkor még jobban berögzítjük a kutyába, hogy most jogosan fél. Amikor látjuk a kutyán, hogy már nem fél az adott zajtól, akkor megdicsérhetjük jutalomfalattal vagy simogatással. Ha már megszokott a kutya egy adott zajt, akkor fokozatosan hangosabbra vehetjük, így a végén elérjük, hogy a kutya a hangos zajokra már nem fog reagálni. Viszont tudni kell, hogy ez egy folyamat, így ne várjuk el a kutyusunktól, hogy holnaptól kezdve már ne féljen a zajoktól. Ehhez idő szükséges, meg persze gyakorlás, hogy hozzá tudjon szokni a kutyus a zajokhoz.

Szuzy is hozzá lett szoktatva a hangos zajokhoz, viszont azért a nagy zajoktól ő is megijed és ilyenkor egyet vakkant vagy morog, de mivel én ezekre nem reagálok, vagyis nyugodt maradok, így a végén ő is megnyugszik. Szuzy az első szilveszteri durrogásoknál a kis kertünkbe ki lett víve Dollyval együtt, mivel tudtam, hogy onnan nem tud sehová elmenekülni. Amíg kint voltunk Szuzy megijedt és visszament a lakásba. Én kint maradtam Dollyval és elkezdtünk játszani, mivel Szuzy látta, hogy milyen jól elvagyunk kint a hangok ellenére és látta rajtunk, hogy mi nem ijedtünk meg, így pár perc elteltével ő is kijött hozzánk.

Lily viszont retteg a hangoktól, így nem egyszerű vele a szilveszter, főleg, hogy ijedtében még menekül is. Sajnos nem tudom Lily múltját, már akkor félt mikor hozzám került. Ilyenkor én azt csinálom amikor jön a szilveszter, hogy hosszú pórázra teszem amikor kimegyünk sétálni és nagyon résen vagyok, figyelek. Mivel pórázon van így nem tud elfutni mellőlem. A másik dolog, hogy mindig megnézzem a nyakörvét vagy a hámját, hogy nem e laza, mert akkor ijedtében kitud bújni belőle a kutya. A harmadik dolog, hogy mindig biztonságosan fogom a pórázt, ne hogy kirántsa a pórázt a kezemből. Egy megijedt, megrémült kutya fejét veszve menekül a hangoktól el, ezért sajnos nem a gazdihoz fog berohanni a kutya, hanem elrohan a hangoktól messze és ilyenkor nem lát és nem hal minket. Nagyon ijesztő tud lenni, ahogyan menekülőre fogja magát a kutya és szólsz neki, de ő csak menekül. Az ember ilyenkor önkéntelenül is pánikba esik és neki áll üvöltözni a kutyának, hogy jöjjön vissza, de nem fog visszajönni, mivel mi is hangosak vagyunk és a kutya a hangos zajoktól menekül. A kutyáknak jóval jobb a hallásuk mint nekünk embereknek így nekik még félelmetesebben hangzik a tűzijáték robaja.

 

Tanácsok szilveszterre:

Mielőtt kivisszük a kutyánkat sétálni jól nézzük meg a nyakörvét vagy a hámját, hogy ne legyen laza, mivel ijedtében kibújhat belőle. Mindenféleképpen pórázon sétáltassuk meg, hogy ne hogy el tudjon futni mellőlünk a kutya. Nézzük meg, hogy a kutyánk csipje regisztrálva van-e. A durrogások ideje alatt tegyük biztos helyre a kutyát, ahonnét nem tud elmenekülni és nem tud saját magában kárt tenni. A durrogások előtt ne etessük meg a kutyánkat, mert a stressztől lehet, hogy hányni fog. A legfontosabb, hogy mi gazdik készüljünk fel mindenre és tegyük meg a lehető legtöbbet, hogy a kutyánk ezt a nehéz napot elviselje.