Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutyás élményeim

p1030092.jpg

 

Kezdő lépések a harmonikus ember - kutya kapcsolat kialakításához:

Imádok a kutyáimmal kint a szabadban sétálni, mégis a kutyás éveim elején kínszenvedés volt a séta. Miért is? Mert a kutyám folyamatosan húzott és úgy nézet ki a közös sétánk, hogy ő sétáltatott meg engem. A séta végére úgy elfáradt a kezem, hogy mondhatni minden nap izomlázam lett. Ennek ellenére szerettem a sétákat. Amikor csak lehetett elengedtem a kutyámat, de csak akkor mikor nem jött sehol se egy kutya. De ez is fárasztó volt, hogy állandóan néztem a környéket, hogy hol és mikor bukkan fel egy kutya, mert ilyenkor magamhoz hívtam a kutyát és pórázra tettem. Ezek a séták évekig mentek így, majd meguntam és keresgélni kezdtem a kutyás könyveket és sulikat, hogy hogyan tudnám megtanulni, hogy a kutyám nem csak hogy szó fogadó legyen, de pórázon se húzzon. Az utam itt kezdődött el.

 

A könyvek olvasása nagyon jónak bizonyult, főleg Jan Fennell kutyapszichológia című könyve. Az ő hatására kezdtem el keresgélni a kérdéseimre a válaszokat, és itt döntöttem el, hogy figyelni fogom a kutyáim viselkedését, és magamat. Azt egyből leszűrtem, hogy ha én ideges, feszült vagyok, akkor ezeket az érzéseket ragasztom rá a kutyámra és máshogy kezd el viselkedni. Ahogy lenyugszom akkor minden vissza áll a régi kerékvágásba. Ezért mindig odafigyelek a lelki állapotomra, hogy nyugodt és harmonikus állapotban legyek. Azt is észre vettem a kutyáimon, hogy ha szomorú vagyok, akkor ők az elsők akik felvidítanak. Ők azok akik elfogadnak olyannak amilyen vagyok. Számukra nem kell megváltoznom. Viszont arra nekem kell figyelnem, hogy kielégítsem kutyáim energiáját. Ez mit is jelent? Minden kutya más és más. Minden kutyának más mozgás igénye van. Ezeket a gazdinak kell kielégíteni. Pl.: Van egy vizsla kutyám, de nem járok vele a természetbe, és napi fél órát viszem ki sétálni. Az a kutyus biztos, hogy sok sok kárt okoz a kertben, mert nincsen levezetve az energiája. Viszont ha erre odafigyelek, akkor boldog és harmonikus kapcsolatot tudok biztosítani mind a kutya mind a magam számára. Fontos, hogy magunk mellé olyan kutyát válaszunk amilyen energia szintűek vagyunk. Ezt úgy értem, hogy ha én csak napi fél órát tudok biztosítani a kutyámnak sétát, akkor lehetőleg ne egy vizslát vegyünk, hanem például egy Mopsz-ot. Ha viszont futni szeretnék napi 1 órát, akkor ne egy Boxer-t vegyünk, mert nem fogja bírni az iramot és hamar el fog fáradni hanem egy vizslát.
 

Kutyás élményeink és apró baleseteink:

s6302665.jpgMost megosztom veletek, velünk milyen balesetek történtek meg, és hogyan kászálódtunk ki belőlük. A legelső ilyen élményem még a francia bulldogomal történt meg. A Velencei -tónál nyaraltunk mikor levittem Bezil kutyámat fürdeni. Hallottam, hogy a bulldogok nem úsznak jól, de én úgy gondoltam, hogy minden kutya tud úszni, ezért beraktam a vízbe. Bezil próbált úszni, de sajna egy két csapás után elmerült. Mivel ott voltam és figyeltem egyből kihúztam a vízből. Ezek után már csak pórázzal és hámmal úsztattam őt.

A másik esetünk pedig ősszel történt horgászás közben. Vittük magunkkal Bezilt is. Míg ő szaglászott addig párom horgászott. Nekem mindig ott volt a tekintettem Bezilen, hogy merre jár és mit csinál, ne hogy baj történjen. Így is történt, túl közel ment a meredek parthoz és belecsúszott a vízbe, mivel egyből észre vettem, hogy mi történt, így párommal horgászhálóval gyorsan ki tudtuk húzni a hideg vízből. Volt nálunk törölköző a kutyának, így gyorsan szárazra töröltem, ne hogy megfázzon.

A harmadik esetünk pedig tavasszal történt kutyasétáltatás közben a Duna parton. A séta közben Bezil úgy gondolta, hogy iszik a Dunából. Arra nem számított, hogy beesik a vízbe, ezzel nem is lett volna probléma, de mivel volt egy kis áramlat egyre jobban távolodott a partól. Szerencsére a barátnőm akivel voltam sétálni nagyon hamar észbe kapott és utána ment és kihozta a vízből.

Ezekből az esetekből megtanultam, hogy mindig felkel készülni a váratlan eseményekre is és, hogy mindig oda kell figyelni a kutyusunkra, mert pár másodperc alatt meg lehet a baj. Viszont azt is megtanultam, hogy ezek közben mindig higgadtnak kell maradni, mert ha az ember bepánikol, akkor nem tud higgadtan cselekedni.

Ha nem bánjátok, akkor sorba mennék a kutyáimon, hogy mik történtek velünk.

43600008.jpgA következő eset Henry a francia bulldog beteg kutyus. Ha jól emlékszem, akkor már 9 hónapos volt, mikor hozzánk került. Emlékszem amikor először megláttuk a párommal leeset az állunk, mivel annyira csúnya és sovány volt szegény. Egyből mondtuk, hogy befogadjuk, mivel látszott rajta, hogy más mint a többi kutya. Az első nap ez ki is derült egyből, mivel a kaját amit adtam neki kihányta. Másnap elvittük dokihoz, aki azt mondta, hogy nyelőcső rendellenessége van és a kaja nem jut el a gyomrába, ezért ilyen sovány. Azt mondta a doki, hogy kanalanként kell etetni őt és a két falat között fel kell emelni és rázni kell egy kicsit, hogy a kaja lejusson a gyomrába. A másik megdöbbentő volt számunkra, hogy Henry ülve aludt. Rájöttem, hogy Henry semmit sem tud a kutya életről, hogy hogyan is kell kutyául kommunikálni. Viszont volt egy stabil másik kutyám, aki minden tudott a kutya életről. A két kutyát figyelve azt vettem észre, hogy Bezilről mindent elkezdett lemásolni Henry, és végre elkezdett kutyául kommunikálni. Nagyon jó volt őket figyelni, ahogyan kommunikáltak egymással. Minden nap egy élmény volt velük. Mindig megtudtak engem röhögtetni. Henry és Bezil nagyon nagyon jól kijöttek egymással. Sajnos a betegsége miatt Henry nem élt sokáig, de ameddig élt boldog volt. Még játszani se tudott, de Bezil erre is megtanította őt.

p1030093.jpg

Dolly a boxer kutyám 8 hetesen került hozzánk, akkor még mind a két bulldogom élt. Azt kell ,hogy mondjam, hogy Dolly fiatal korábban nem volt egy egyszerű eset. Annak ellenére, hogy a két francia bulldogom a lakásban nem romboltak, addig Dolly átrendezte a lakást. A két legdurvább esetünk a következőek voltak:

  1. Éppen mikor nyitottunk be a szobába párommal, akkor kezdet el kakilni az ágyra.

  2. Egyik nap, mikor hazaértünk arra lettem figyelmes, hogy a páromtól kapott kutyás lexikont szétrágta.

Ezek az esetek rádöbbentetek arra, hogy mielőtt otthon hagyom a kutyusokat, mind szellemileg, mind fizikailag le kell őket fárasztani, mivel ha nincsenek lemozgatva, akkor az otthonunkban fognak rombolni. A másik amire rájöttem, hogy egy kölyök kutyának mindent meg kell tanítani, mert még semmit nem tud. Ez a feladat mindig a gazdi dolga. A harmadik amire rájöttem, hogy amikor a kölyök kutyák fogzanak, akkor neki állnak bútorokat rágcsálni, ezért érdemes otthon hagyni olyan dolgokat, amiket simán szétrághat a kutya. A negyedik dolog pedig az volt, hogy a kábel zsinórok életveszélyesek egy kis kutyus számára, mivel a kölyök kutyák mindent a szájukba vesznek.

Most már három kutyával sétáltam együtt. Nem volt egyszerű, de segítségemre volt Bezil. Miben tudott segíteni? Mikor magamhoz hívtam a kutyákat, akkor Bezil mindig jött, és ha valamelyik kutyusom nem jött, akkor visszament érte és hozzám terelte be. A kutyák között egyértelmű volt a sorrend, elől az élen a Bezil kutyusom volt.

Dollyval is történtek ám kisebb balesetek. Az elsőnél még nagyon fiatal volt, és egy parkoló úton haladtunk mikor is jött egy autó. Szóltam Dollynak, hogy jöjjön vissza, ő meg is fordította a fejét, úgy hogy közben haladt előre és nem vette észre az autót, ami megállt és a rendszámtáblát szépen le is fejelte. A másik esetnél pedig eldobtam a labdát és annyira felfele figyelt, hogy nem vette észre az oszlopot így neki ment. A harmadik eset egy vizes eset volt. Nagyon meleg nyár volt és én kerestem a Dunán olyan helyet ahol bemehetne egy kicsit pancsolni a Dolly. Tudni kell, hogy nagyon jól úszik. Egy lépcsőn kezdtünk lefele menni, mikor Dolly úgy döntött előre megy és belecsúszott a Dunába. A baj az volt, hogy elkezdett tőlem elsodródni. Szóltam neki, hogy ússzon hozzám és amikor már kéznyújtásra volt akkor megfogtam a hámját és kirángattam a Dunából. Nagyon örültem, hogy hám volt rajta, mert biztonságosan ki tudtam húzni.

s6300076.jpg

Dollyról még azt érdemes tudni, hogy későn érőtípus, bár én azt mondom, hogy a boxerek mind ilyenek. Még mindig nagyon játékos pedig már 9 éves. Kiskorában nagyon kajla volt és összevissza tudta magát törni, vagyis nekem kellett odafigyelnem, hogy ne tőrje össze magát. Annyira tudott örülni, hogy az egész teste hullámzott. Nagyon vehemensen tudott játszani, ezért nagyon nem szerették a többi kutyák. Viszont a bulldogom is ilyen volt, így ők hármasban nagyon jól kijöttek egymással. Alig lehet őket lelőni, egyfolytában csak játszottak. Nyáron nekem kellett odafigyelni, hogy túlzásba ne vigyék, mert képesek voltak addig játszani míg ki nem fulladtak. Mivel mindannyian törpe orrúak ezért különösen oda kellett figyelnem nyáron, ne hogy rosszul legyenek a melegtől, ezért mindig figyeltem, hogy legyen elég árnyékuk és vizük. Így is megesett, hogy mind a két bulldogomat le kellett hűteni a nagy melegbe, mert már nagyon ziháltak. A Dolly jobban viselte a meleget, és ha tehette, mindig úszott egyet. Imádok a kutyusaimmal együtt fürdeni. Dolly megtanulta, hogy ha együtt úszunk, akkor ne másszon rám, hanem mellettem úszón. Az úszás amúgy is jótékony hatással van a kutya ízületeire.

s6302250.jpg

A kutyáimmal az együttlét élmény, mivel nem csak ők, hanem én is boldog vagyok, ha együtt lehetünk. Ha szomorú vagyok, akkor kutyázom, ha feltöltődésre vágyom, akkor kutyázom, ha egyedül érzem magam, akkor kutyázom. Ha nincs semmi különös akkor is kutyázom, mivel a minden napjaim körülöttük forog és én akkor vagyok boldog és nyugodt, ha ők is azok, ezért kezdtem el velük komolyabban is foglalkozni.

 

 

 

dscn0053.jpgSzuzy 9 hetesen került hozzám. Akkor már csak Dolly volt. Dollyt nagyon megviselte a bulldogok elvesztése, pont ezért döntöttem úgy, hogy viszek haza mellé egy kis kutyát. Először tudomást sem vett róla, mintha nem is létezne. De ahogy teltek a napok egyre többet kommunikáltak egymással, és egy hónap elteltével elkezdtek játszani. Akkor örömömben sírtam is, mivel már régen láttam a Dollyt játszani. Úgy éreztem, hogy Dolly végre megint önmaga. Ameddig nem volt mellette senki csak bandukolt és nem érdekelte őt semmi. Nagyon rossz volt őt így látni. 3 hónapot volt egyedül. A Dolly viselkedése döbbentett rá engem, hogy a kutyák is társas lények. A kutyák megelégszenek velünk is gazdikkal, de mikor órákra otthon hagyjuk őket, akkor legalább van kivel kommunikálni, és nincsenek teljesen egyedül. A másik tény, hogy egy öregebb kutya egy kölyök kutyához megfiatalodik. Többet játszik, mozog és nem csak fekszik a helyén. Én ezt többször is megtapasztaltam, és nagyon jó volt látni az öregedő kutyán, hogy ő is teljesen megfiatalodik.

Szuzyt már teljesen tudatosan neveltem. Az első pillanatól kezdve tanítottam őt pozitív megerősítéssel. Még az állatorvos is azt mondta, hogy jó kis cirkuszi kutyus, mert egyfolytában produkálta magát és két lábon járkált. Nagyon jól lehet őt motiválni mind jutalom falattal mind pedig labdával. Ami vele nehézkesebb volt az az engedelmes tanítása. Ő jobban szeretett mókázni, mint hogy egy helyben üljön vagy feküdjön. Viszont mivel nagyon is jól motiválható volt, így még az engedelmest is megtudtam neki tanítani. Tény, hogy több időre volt szüksége, de megtanulta.

dscn2365.jpg

Nagyon fontos tudni a gazdiknak, hogy kutya és kutya között is van sok sok különbség. Nem szabad őket összehasonlítani. Míg az egyik nagyon gyorsan és könnyen tanul, addig a másiknak kétszer vagy háromszor több időre van szüksége. A tanítás közben a leges legfontosabb, hogy mi gazdik türelmesek legyünk és a tanítást ne kötelező elfoglaltságnak vegyük, hanem élvezzük a kutyusunkkal töltött minden percet. Tanítás közben nem szabad mérgesnek vagy dühösnek lennünk, mert a kutyánk ezt megérzi és nem fog semmit sem teljesíteni, és ekkor nem csak a kutyusunk, de mi is le leszünk lombozódva. A másik nagyon fontos dolog, hogy a kutya nem gép. Nem várhatjuk el tőle, hogy minden nap jól teljesítsen. Viszont arra figyeljünk oda, hogy minden tanítás végét egy jó gyakorlattal zárjuk le, hogy a kutya fejében ez a jó gyakorlat rögződjön. Ezek után elmondhatom, hogy a tanítás nem más, mint egy türelem játék, következetességgel és szeretettel egybekötve.

dscn1969.jpgLily 1 évesen került hozzám. Már akkor nem volt meg az egyik szeme. Ő egy mentett kutyus, aki nagyon félt az emberektől azon belül is inkább a férfiaktól a hangoktól, és a kutyáktól. Első lépésként megismert minket gazdikat, ezt sok sok jutalomfalattal és simogatással értem el. Majd megismerte a kutyáimat, és a helyet. A páromat egy kicsit később fogadta el, mivel a férfiakkal szemben bizonytalan volt, köszönhette ezt a szokását az előző gazditól. Első körben a séták hosszú pórázon történtek, mivel ha megijedt valamitől, akkor nem hozzám futott, hanem el. Ez mára már elmúlt, és nagyon szépen sétálunk már póráz nélkül. A második körben megtanítottam neki, hogy ha hívom őt, akkor jöjjön oda hozzám. Mivel jutalomfalattal nagyon jól lehet őt motiválni, ezért ahányszor oda jött hozzám, mindig kapott egy kis kaját vagy nagy simogatást. Ezzel a módszerrel nagyon hamar elértem, hogy bízzon bennem, így ha valamitől megijedt, akkor nem elfutott tőlem, hanem odajött hozzám. Mentett kutyusnál nagyon fontos, hogy megszerezzük a bizalmát, mert onnantól kezdve tudunk vele előre haladni és fejlődni. Mivel a foglalkozások során nem érte őt negatív élmény, ezért kezdtem elnyerne a bizalmát. Volt olyan időszakunk is, mikor nem figyelt rám Lily, viszont a másik két kutyámra odafigyelt. Mivel emberek bántották előttem, így előbb kötött barátságot a két kutyámmal, mint velem. Fontos, hogy a mentett kutyusnál is legyünk következetesek viszont a tiltás formáját nagyon meg kell határozni, mivel többet árthatunk neki, ha túlságosan erősen tiltunk. Én tiltásként a határozott nem szót használom nála, és ez teljesen bevált. Fontos tudnunk, hogy a mentett kutyusnál előfordulnak visszaesések például, ha éri őt valamilyen negatív csapás. Lehet, hogy eltart pár napig, míg megint bízni fog benned, de ha nem adod fel és kitartasz, akkor a kutyus viselkedése visszafog változni. Mély pont minden hol vannak, erre nekünk gazdiknak kell felkészülnünk, de a türelem és a szeretett higgyétek el meghozza majd a várva várt eredményeket.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

T10 gland, serotonin spines reoffending.

(acaguxapayaso, 2019.06.27 12:43)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone No Prescription <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone Without Dr Prescription</a> pwk.jrod.kutyatartas.eoldal.hu.xbr.km http://mewkid.net/buy-prednisone/

A conjoint swollen, hypovolaemia, hallucinations.

(ioxojocono, 2019.06.27 10:16)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone 20 Mg</a> ceo.ftuo.kutyatartas.eoldal.hu.ded.he http://mewkid.net/buy-prednisone/

False-positive floods efficacious hypercalcaemia eg.

(adeyonibi, 2019.03.02 22:29)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone Online</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

High Blood Pressure - Jingoistic Sentiment

(ABicesquisee, 2018.10.12 00:46)

Pression arterielle est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre moelle bat, il pompe le sang par vos arteres a la reste de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/comment-prendre-le-tadalafil/

Measuring Blood Pressure

(ABicesquisee, 2018.09.27 15:46)

Compression est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre determination bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/acheter-vrai-cialis-en-france/