Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutya lélek

dscn0362.jpg

Kutya és a lélek:

A kutyáknak is mint az embereknek lelke van. Sokszor egy viselkedés problémás kutyánál megfigyelhetjük, hogy nem csak fizikálisan hanem lelkileg is sérült a kutya. Ilyenkor érdemes a lélekkel is foglalkozni. A lélek ha sérül, azt a kutya viselkedésénél fog megmutatkozni. Ahhoz, hogy megváltozzon a kutya viselkedése, ki kell őt tisztítani. Amint kitisztult a lélek a sérelmektől, onnantól kezdve a viselkedés is megváltozik. Ehhez idő, kitartás, türelem és egy nagy adag szeretet szükséges. A legfontosabb, hogy mi gazdik nyugodtak maradjunk mind végig míg foglalkozzunk a kutyával. Lelki sérült kutyánál fontos, hogy várjuk meg míg a kutya nyit felénk. A másik fontos lépés, hogy legyen egy nyugodt helye ahol megpihenhet és biztonságba érezheti magát. A kutyának ilyenkor egy nyugodt helyre van szüksége. A kutyának a lelki állapota sok mindent elárul, hogy milyen borzalmakon mehet át, az eddigi élete során. De jó hír, hogy a kutya a sok megpróbáltatások ellenére is vissza lehet őt hozni lelkileg és boldog életet élhet velünk. De ehhez egy hosszú folyamaton kell végig menni.

Nem véletlenül mondják azt, hogy „a kutya az ember legjobb, leghűségesebb társa”.

dscn0565.jpg

Kutya betegség és a lélek viszonya:

Vannak olyan betegségek a kutyáknál is, mint embereknél, hogy a betegség mögött lelki probléma áll fenn. Ezt onnan tudjuk kideríteni, hogy fizikálisan nincsen baja a kutyának és az orvos is ezt erősíti meg. Ekkor elgondolkodhatunk mi gazdik, hogy mi történhetett a kutyával. Például elutazott a gazdi hosszú távra és nem eszik, nem játszik a kutya, vagy amikor trauma éri a kutyát és pár napig csak fekszik és nem hajlandó semmit sem csinálni. Ezek mind visszavezethető lelki okokra. Ezeket a lelki okokat ki lehet tisztítani a kutyából. A kutya nem csak ösztön lény, hanem lélek is. Ha a lélek sérül a kutyában, akkor fel vehet olyan rossz szokásokat ami árt a kutyának és a gazdi sem nézi jól szemmel. A kutyának nem csak az ösztön és energia készletét kell levezetni, hanem nézni kell a lelkét is. Így együtt egész a kutya. Ha valamelyik sérül, akkor sérült a kutya. Erre a tényre a mentett kutyám keltette fel a figyelmemet. Teljes mértékben csak azt néztem, hogy ő egy kutya és nem értettem, hogy miért viselkedik másképpen mint a többi kutya. Azt gondoltam, hogy a szocializáció hiánya, de nem. A lelke tele volt sérülésekkel, ami teljes mértékben már berögződtek a szokásába. Ezeket kezdtem el megnézni és kitisztítani. Most már elmondhatom róla, hogy nagyon sokat változott az egyénisége és a jelleme, most már kevésbé látni rajta, hogy ő egy mentett kutya. Mentett kutyámon nem csak én tudtam segíteni, hanem a másik két kutyám is, megtanították neki a helyes viselkedést, a helytelent pedig figyelmen kívül hagyták. Nagyon izgalmas volt nézni őket, mily türelemmel tanítják a mentett kutyámat. Én is nagyon sokat tanultam tőlük. Főleg a türelemre a kitartásra és a szeretetre tanítottak engem. Ők elfogadják egymást olyannak amilyenek és tőlünk se várják el, hogy megváltozzunk. Ők így szeretnek minket amilyenek vagyunk. Hálásak lehetünk értük, mert ők megmutatják az igazi szeretetet felénk és az önzetlen barátságot. Nem várnak el tőlünk semmit, ők megelégszenek egy jó szóval egy simogatással egy játékkal. Nekik nem kell palota csak egy hely ahová nyugovóra térhetnek. Ezért döntöttem úgy, hogy odafigyelek kutyáim lelkére is, mert ők is éreznek mint mi. Hálás vagyok a kutyáimnak, hogy a gazdájuk lehetek, de ez az érzés kölcsönös, mert ők is így éreznek irántam. Kölcsönösen figyeljük egymást, és én is egyből látom a kutyáimon a változást, ha baj van és ők is így vannak ezzel. Egyből kiszagolják ha rossz passzban jövök haza és azon vannak minél hamarább rendbe jöjjek. Amikor ez az összhang meg van gazdi és kutya között, akkor mind a két fél kiteljesedik és létre jön a harmonikus kutya-gazda kapcsolat.

 

 

A kutyák is éreznek:

A kutyák is érreznek annak ellenére, hogy nem tudnak beszélni. De ugyan úgy mint nekünk, nekik is lehetnek rossz és nyűgös napjaik, lehetnek érzékenyek a frontra vagy a tüzelési időszakban fegyelmezetlenebbek. Fontos, hogy ezeket figyelembe vegyük. Ne várjunk el tőlük minden nap 100%- os jó viselkedést, misem vagyunk minden nap toppon. Nem azt mondom, hogy a kutyát kezeljük emberként, hanem, hogy figyeljünk oda a kutyánk viselkedésére. A kutya ha kötödése van a gazdihoz, akkor nagyon sok viselkedést átvesz, így mutat tükröt nekünk. Átveszi a félelmeinket, mert érzi rajtunk, hogy félünk. A kutya annak ellenére, hogy nem beszél, megérzi rajtunk a változások apró jeleit is. Ezekre az érzésekre szokott reagálni. Pl.: Bal lábbal keltem fel és minden idegesít, feszült vagyok. Ebben az állapotban viszem ki a kutyámat sétálni. Mi fog történni? 1,) A kutya nem fog nekem szót fogadni. 2,) A kutya arra napra át fogja venni felettem az irányítást, mert érzi rajtam, hogy most képtelen vagyok irányítani. A kutyának kifinomult érzék szervei vannak és nem tudod őt becsapni, ismer és érezz téged. Neked kell odafigyelni, hogy milyen jelzéseket adsz a kutyád felé.

 

 

Kutya és az energia kezelés:

A kutyákat is, mint az embereket lehet kezelni energiával. A kutyák befogadó képesek és ha elég volt neki az energia, akkor tovább állnak. A saját kutyámat kezelem minden nap energiával, és azt tapasztaltam, hogy a fájós lábára a kezelés után jobban rá tud állni.